zondag 31 oktober 2010

The Governor of Victoria

Vanuit ons appartement hebben we geen uitzicht op de stad. Vanuit ons slaapkamerraam zijn er een paar interessante dingen te zien; de zes lichtmasten van de MCG, het dak van de Shrine of Rememberance en het witte torentje van het Government House, midden in de Botanic Gardens. Gebouwd tussen 1871 en 1876 en daarmee één van de oudste, nog bestaande gebouwen in Melbourne.
Australië is dan wel sinds 1901 een land, maar de Engelse koningin is nog steeds ook het staathoofd van Australië. De gouverneur is de 'eerste afgevaardigde' van haar, oftewel zijn functie is voornamelijk lintjes doorknippen en handjes schudden tijdens officiele bijeenkomsten, omdat de koningin niet overal tegelijk kan zijn. Hoewel hij normal gesproken alleen handelt op advies van de premier, heeft hij de macht om de premier te “overrulen”. Doet ie alleen bijna nooit, helaas.

Als er een gele vlag wappert is de Governor ergens in Victoria en dan is het wel zo netjes om ‘goodnight governor’ te zeggen voor het slapen gaan. Omdat we dat iedere avond netjes doen, heeft hij ons uitgenodigd voor een cocktail-party bij hem thuis, de avond voor de Melbourne Cup.

Dat is natuurlijk de grootste onzin.........Caitlyn heeft een vriendin die voor de governor werkt en ons op die manier naar binnen kon loodsen. Dus wederom pak aan, stropdas om en een kleine 5 minuten wandelen. Een gigantisch lange rij auto's stond op de oprit te wachten en wij mochten doorlopen na onze uitnodiging te showen.
Ik moet zeggen dat hij een heel aardig huis heeft. Misschien een beetje groot en in zijn 'ballroom' waren ongeveer 900 gasten. Vele atleten die Australie bij de Commenwealth Games in Delhi hebben vertegenwoordigd, een hele hoop paardentrainers en andere mensen die betrokken zijn bij de races, andere rijke mensen, politici, militairen, de zus van de keizer van Japan, sjeiks uit Dubai, de ambassadeur van de Verenigde Arabische Emiraten en dit stuk tuig uit Nederland.....
Al het drinken en de hapjes (erg, erg lekker en vanavond slaan we het avondeten over) zijn door de Australische belastingbetaler betaald. Na twee speeches mochten we ook even een kleine tour doen door de westvleugel van het gebouw. De pracht en praal straalt overal vanaf. Helaas heb ik alleen wat baggerfoto's met m'n telefoon kunnen maken, maar het is allemaal erg Brits en erg over de top. Ik denk dat dit wel mijn meest "upperclass" evenement is wat ik hier in Australie ga meemaken. Het past wat dat betreft prima in de voorbereiding op "the race that stops op nation". Morgen is het Melbourne Cup Day! Die paardenraces is zo groot, dat iedereen een dag vrij heeft.........lekker uitslapen dus!

2 opmerkingen:

  1. Hihi, je bent 'and guest'. Maar goed te horen dat je eet op kosten van de Australische belasting betaler, dan smaakt het extra lekker :p!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Jup, ben niets meer dan een "+1". Nu hard aan het denken waar m'n volgende blog over moet gaan......

    BeantwoordenVerwijderen