zondag 24 oktober 2010

The Cox Plate

Er zijn van die momenten dat Melbourne ontzettend Brits is. Zaterdagochtend liepen we in druilerig weer door een wijk van Melbourne op zoek naar een ontbijt, omringt door allerlei mensen ‘van stand’, of in ieder geval zeer net gekleed. De meesten hadden een krant onder de arm, met daarin alle (onbegrijpelijke) informatie die de echte gokkers voor de races nodig. Uiteraard hadden ook wij de race guide uit de krant meegenomen, want je moet wel doen alsof je weet waar het over gaat.Want daar draait het bij de races om: gokken. Iedereen gokt, van de echte 'kenners' tot oude vrouwtjes van boven de 90. Als je aan de bar staat, is het opvallend hoeveel mensen er winnaars zijn. De een beweert "ongeveer 1000 gewonnen te hebben en dus geen slechte dag te hebben" en de ander zegt al in augustus tegen veel betere kansen de verassende winnaar te hebben voorspelt. Iedereen liegt, niemand doet alsof ze hebben verloren, of er ook maar iets om geven dat ze geld kwijt zijn geraakt. De Cox Plate is de eerste race van het Melbourne Spring Carnival en ontzettend populair. Ik gok dat er ongeveer 35.000 mensen aanwezig waren. Wij hadden members tickets en hadden daarmee een mooie extra kijk achter de schermen. Waar het in het 'general public' vooral de jongeren zijn die in een zeer respectable tempo liters bier en champagne naar binnen werken, zijn het tussen de members voor de zakenmensen en het 'oude geld' die in een zeer respectabel tempo liters bier en champagne naar binnen werken. Want behalve gokken gaat het om drinken. Voor sommige mensen vooral om heel veel drinken.

De hele racedag is perfect gepland. Er zitten ongeveer 45 minuten tussen iedere race, genoeg tijd om dus iedere keer in de rij te gaan staan om je weddenschap te plaatsen en een nieuw drankje te halen. Ook kan je naar de paarden kijken die een paraderondje doen, om te bepalen op wie je gaat inzetten. Verder is er voor de vrouwen 'entertainment' in de vorm van modeshows, terwijl de mannen aan de bar hangen.
Mijn inzetten op Pensive Dream (5 vd 11), Follonica (7 van de 11), Dutchy's Lass (4 vd 11) en de grote favoriet Firebolt (8 vd 12) in de eerste vier races waren allemaal dramatisch zorgden er al snel voor dat de eerste 10 dollar al verdampt waren. Gelukkig zorgde "Hot Danish" met een tweede plaats ervoor dat ik een paar dollars terug kreeg, die Absolutelyawsome (8 vd 14) en favoriet Smoking Joey (11 bd 14) in race 6 weer verspeelden. Race 7 zag dan eindelijk mijn eerste winnaar: Precedence betaalde maar liefst 3.20 dollar uit, nadat ik er 2 had ingezet.
Race 8 was de grote race, De Cox Plate. So You Think was zo'n grote favoriet dat de bookmakers 1.02 voor iedere dollar wilden betalen: helemaal niets dus en een singaal waarmee ze willen zeggen "verspeel onze tijd niet door op hem te wedden". More Joyous werd 5de en ook mijn superbet (voorspel de eerste 4 in wilekeurige volgorde) was niet succesvol, had de nr 1-2-4-5..........Preventable sloot de dag keurig in stijl af als 14de van de 15 en daarmee mijn verlies voor de dag op ongeveer 20 dollar.

Nee, het gokken is niet helemaal mijn ding, maar verder is het gewoon een ontzettend leuke, complete dag uit.

1 opmerking: