dinsdag 12 oktober 2010

Adelaide

Een maand geleden omschreef ik de reis naar Darwin en Kakadu als een avontuur. Adelaide is een stuk minder avontuurlijk, maar daarmee niet minder leuk. Vooraf hebben veel mensen aan me gevraagd wat ik in Adelaide ging doen, omdat ze daar alleen maar kerken hebben. En ja, ze hebben inderdaad een aantal in het oog springende kerken, maar over het algemeen is Adelaide “not that bad”.
Adelaide is de hoofdstad van South Australia en met ongeveer 1,1 miljoen inwoners verrewege de grootste (en enige) stad in de staat. In 1835 is de stad gesticht door “free settlers”, oftewel europeanen die vanwege hun religieuze overtuiging uit europa vertrokken. Wat meteen het grote aantal kerken verklaard. Ook is dit misschien de reden dat het accent van de mensen veel Britser is dan in Melbourne. De stad zelf is stukken kleiner dan Melbourne. Hoewel de ‘grid’ van de binnenstad van eenzelfde format is, is de dichtheid en de levendigheid in delen van de stad stukken kleiner. Er zijn ook erg leuke straatjes als Rundle street en rondom de rivier is de stad heerlijk om rond te wandelen. Veel beter dan in de stad, waar de stoplichten duidelijk afgesteld staan op de auto’s en je als voetganger minstens vijf minuten moet wachten op je beurt. Het openbaar vervoer is niet geweldig. Het oude treinstation is omgetoverd in een casino. Van binnen zeer mooi en wederom als winnaar naar buiten gelopen. Dit keer met het schokkende bedrag van 7 dollar……
Vlakbij het water is de Adelaide Oval, het cricketstadion uit 1873. Pitoresk is het perfecte woord als je dit stadion wilt beschrijven. Allemaal verschillende tribunes, sommigen meer dan 100 jaar oud en een prachtig scoreboard. Niet dat ik ook maar iets van cricket begrijp, daarom heb ik een cricket spel voor de wii gekocht. Uiteraard met plastic ‘bat om in de woonkamer alles om te meppen.
Mijn ouders en zus zijn nu in Australie en na Melbourne waren we allemaal in Adelaide dit weekend. Vooral erg handig omdat zee en huurauto hebben en je dan wat makkelijker ook dingen buiten de stad kan doen. Behalve het centrum zijn Port Adelaide en Glenelg twee leuke wijken en dichtbij de stad zijn de Barossa Valley en het Duitse dorpje Hahndorf zeker de moeite waard. Er volgen deze week dus nog minstens twee nieuwe updates!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten