zondag 17 oktober 2010

The World Cup Bid

Nederland en Australie hebben best veel dingen gemeen. Een van de dingen is dat beide landen op dit moment in de race zijn voor het organiseren van het WK voetbal in 2018 of 2022. In Nederland proberen we het weer samen met de Belgen, maar ik denk niet dat we een echte kans maken met speelsteden als Enschede, Genk, Charleroi en Heerenveen. Internationaal totaal niet bekende ‘dorpjes’ en kansloos in vergelijking met Engeland of de Spanje-Portugal combinatie. Mocht Rusland het WK krijgen, dan is dat gewoon ‘gekocht’.
Australie heeft andere tegenstanders. Japan, de Verenigde Staten, Korea en Qatar zijn de andere landen die “2022” willen organiseren. Qatar zou belachelijk zijn (veel te warm in de zomer, hebben zich nog nooit gekwalificeerd). Japan en Korea hebben het in 2002 samen gehad, het kan voor de landen pleiten dat ze alle stadions al hebben, maar twintig jaar later is waarschijnlijk te snel en bovendien wil de fifa de optie open houden om het binnenkort aan China te kunnen geven. De VS was niet echt geslaagd in 1994, maar heef het voordeel dat alle stadions echt groot zijn (65.000+)
Dus wat heeft Australie te bieden? Hier denken ze dat het in hun voordeel is dat ze vaker grote evenementen succesvol organiseren (Sydney 2000, Melbourne 2006 Commenwealth Games) en dat ze altijd, voor iedere sport grote stadion kunnen vullen (dus geen halflege stadions bij Ghana-Servie). Bovendien wordt voetbal hier steeds populairder en zou de fifa het kunnen gebruiken om deze ‘groeimarkt’ te veroveren. Nadeel is dat het ver weg is en dat de tijdzone ongunstig is voor Europa (waar toch een hoop landen + tv kijkers vandaan komen).
De speelsteden zouden Melbourne, Sydney (3!), Perth, Brisbane, Adelaide, Newcastle, Townsville, Canberra, Gold Coast en Geelong zijn. Een goede verdeling over het hele land, sommige stadions staan er al en zijn zeker ook groot genoeg. Het belangrijkste nadeel? Zes van de 12 stadions zouden Ovals zijn.

Zaterdag was ik bij Melbourne Victory – Sydney FC, in een Oval (Ethiad Stadium, 52.000). Deze wedstrijd was een herhaling van de finale van vorig seizoen en beide steden zijn altijd elkaars rivalen. 17.299 toeschouwers is dus erg weinig, net als een uitvak met ongeveer 100 fans. De sfeer was een stuk beter dan bij Melbourne Heart (paar fakkeltjes, rookbommetje, meer gezang) en Victory was duidelijk de beter en won na een paar goede counters met 3-0.
Maar ik was meer geinteresseerd in hoe een voetbalveld er op een oval uit ziet. Mensen zitten altijd graag dicht op het veld en dus is de Arena een kutstadion met een veel te brede tankgracht. En als ik eerlijk ben, dan is spelen op een oval twintig keer erger. In de ruimte tussen de tribunes en het speelveld kan je nog een compleet stadion bouwen. Ik gun Australie het WK veel meer dan de VS, Qatar, Japan of Korea. Maar mocht ik kaarten krijgen, dan hoop ik dat het niet op de eerste ring is.......

Geen opmerkingen:

Een reactie posten