zaterdag 11 december 2010

Derby Day!

In Nederland kennen we niet echt een goede derby. Sparta-Feyenoord is de wedstrijd die het dichtst in de buurt komt (of misschien wel IJsselmeervogels-Spakenburg bij de amateurs), waar een stad of dorp in tweeen wordt gesplitst over een voetbalwedstrijd. Celtic-Rangers is denk ik de grootste ter wereld omdat daar het geloof erg sterk bij meespeelt. Milan-Inter, Everton-Liverpool, Panathinaikos-Olympiakos, Partizan-Rode Ster, Fenerbache-Galatasaray, Boca Juniors-River Plate, allemaal krakers van de hoogste orde en overal te wereld zijn er wel mooie derdy's te bezoeken.Het is het gevoel dat als je opstaat dat je weet dat het een bijzondere dag kan worden. Het zijn van die wedstrijden waar je weken of maanden naar toe kan leven, alles is afgestemt op die ene wedstrijd. In Melbourne hebben ze sinds dit seizoen Heart-Victory. Voor de mensen die de voetbalblogs niet met veel interesse lezen: Heart is een nieuw opgericht team, Victory bestaat een jaar of 15, maar ze staan allebei in de schaduw van alle footy-teams.
De eerste derby in Melbourne in October heb ik gemist omdat we in Adelaide waren, gelukkig is de competitie zo klein dat je altijd een tweede kans krijgt. Met 23.000 toeschouwers was AAMI Park goed gevult, maar niet uitverkocht. Als je weet dat Heart normaal rond de 5.000 toeschouwers trekt, dan was het stadion nu duidelijk overwegend 'blauw' [Victory].

De sfeer was aardig. Beide clubs proberen er wat van te maken, maar het is allemaal erg 'gemaakt'. Voor mij klopt het gewoon niet om volwassen mannen in een rood shirt agressief te zien schreeuwen tegen mensen in een blauw shirt die juichen na de 0-1. Er is geen jarenlange traditie, Heart bestaat pas sinds Augustus en heeft misschien net tien wedstrijden gespeeld.........er is geen echte rivaliteit.

Het niveau van de wedstrijd was iets beter dan de eerdere wedstrijden die ik heb gezien. Heart kwam op 1-1 door een goede vrije trap van Gerald Sibon, maar werd daarna weggecounterd door Victory, die van de 9 a 10 counters er maar twee wist af te ronden. Heart speelde naief, probeerd druk te zetten, mist kwaliteit en wordt dan door een laffe counterploeg overlopen.

Ben blij dat ik geweest ben, het niveau is niet veel beter of slechter dan de Eerste Divisie in Nederland, maar toch, ik sta liever in Dordrecht naar slecht voetbal te kijken. Gewoon omdat ik daar wel een echte band mee heb.........

Geen opmerkingen:

Een reactie posten