woensdag 15 september 2010

Kakadu (2)

Zoals gezegd beschrijft de lonely planet kakadu als “an adventure”. De touroperator heette “Adventure tours” en mijn tour was de “three days Kakadu adventure”. Avontuurlijker dan dit kan het haast niet worden; in Nederland rijden we niet dagelijks met de auto door een rivier.

De overnachtingen waren een van de hoogtepunten. In het pikkedonker moest iedereen z’n eigen koepeltentje opzetten zonder buitentent (hopelijk niet bovenop een giftige slang of spin). Vervolgens eten koken op een kampvuur en ‘s avonds op een dun matje in slaap vallen, letterlijk onder een fantastische sterrenhemel. Voor het eerst in tijden heb ik de melkweg weer kunnen zien, iets wat in Nederland helaas onmogelijk is.
Kakaku heeft twee seizoenen: droog en nat. In het natte seizoen valt er continu regen, waardoor hele gebieden meters onderwater staan. Dit zorgt ervoor dat in het droge seizoen er spectaculaire watervallen zijn. Omdat de Rangers aan het begin van het droge seizoen alle krokodillen vangen, zijn dit ook de meest veilige plaatsen om te zwemmen. En dat is wat we ook uitgebreid gedaan hebben.
De eerste duik is zo ontzettend verfrissend. Na een 4WD van een uur, een wandeling van een paar kilometer in 34 graden, is het enige wat je wil doen in dat water springen. Eenmaal erin, blijkt het water ook nog eens lekker opgewarmt te zijn! Bij de Maguk waterval konden we zowel beneden als boven zwemmen. JimJim is een waterval bij een kloof. Omdat de stenen zoveel water absorberen, is de rivier boven volledig droog en kan je er staan. Beneden is het prachtig met een klein strandje. Helaas staat het water beneden in verbinding met een rivier, waardoor er daar wel krokodillen zijn en zwemmen dus niet slim is.

Behalve de watervallen heeft Kakadu ook heel veel aboriginal cultuur. Naast een kamp waar we leerden om een speer te gooien (toch handig, atletiek) zijn verspreid over het park duizenden rotstekeningen te vinden. Veel gaan over welke delen van welke vis eetbaar zijn, of het zijn verhalen die je waarschuwen voor de gevaren van krokodillen.
Het meest spectaculair was misschien wel het uitzichtpunt. In steden ga ik graag de hoge torens op, in Kakadu moet je zelf behoorlijk steile rotsen beklimmen, maar het uitzicht boven is fantastisch. Precies op een punt waar vier verschillende landschappen samenkomen, kan je volledig rondkijken zonder dat je zicht belemmerd wordt. Onmogelijk om dat in 1 foto te vangen (speciaal voor Rutger en Marlon, toch een poging:)

Deze week is het afkicken van de reis, weer terug in de kou (13 graden). Vrijdagmiddag weer een kleine bijbaantje, vrijdag- en zaterdagavond de beide halve finales AFL, zondag de Melbourne Show en dan maandag weer “echt” werken, voor het eerst in bijna twee maanden. Ben benieuwd…….

Geen opmerkingen:

Een reactie posten