zaterdag 11 september 2010

Darwin

Vanuit Melbourne ben je na 4,5 uur vliegen nog steeds in hetzelfde land, maar aan de andere kant van het eiland. Darwin is de noordelijkste stad van Australie en ligt dichterbij de hoofdstad van Indonesie dan bij Canberra (2700 vs 3100 km). Het klimaat is er dan ook tropisch, het hele jaar door kan het rond de 34 graden zijn. Darwin als stad is erg jong. De Nederlanders hebben rond 1629 voornamelijk langs de kust gevaren en bepaalde gebieden "Arnhem land" en "Grootye Eiland" genoemd. Pas in 1869 is op deze plek een stad gesticht, meer dan 100 jaar na de meeste andere Australische steden. Met 120.000 inwoners is het net zo groot als Dordrecht, maar met een bioscoop, casino en andere zaken die horen bij de hoofdstad van het 'Northern Territory'. Veel ouds of historisch is er niet te vinden. De Japanners hebben het centrum in 1942 platgebombardeerd en cycloon Tracey heeft op kerstavond in 1974 die verwoesting dunnetjes overgedaan. Het oude stadhuis is als monument bewust niet herbouwd.

Darwin als stad is erg leuk. De zon zorgt ervoor dat het er altijd aardig uitziet, de vele abboriginals op straat (hoewel het met de meeste niet erg goed gaat) geven het gevoel dat hier echt een andere cultuur is geweest en de stad is compact met veel dingen om te doen. De mensen zijn wel anders in het noorden. Ruwer en grover. In de VS is 'Redneck' de term die de lading dekt. Darwin is dan ook de stad in Australie waar per inwoner de meeste liters bier worden gedronken. Met de grote legerbasissen (army-navy-airforce) zorgt het voor een man-vrouw verhouding van 6:1 in de leeftijd 18-24 jarigen. Tegelijkertijd is het de hoofdstad met de meeste 'glassings', steekpartijen met gebroken bierglazen. Erg gezellig op vrijdagavond dus, waar de politie continu in grote aantallen aanwezig is. Wat ik er zelf van heb gemerkt is dat je overdag midden op straat wordt aangesproken om voor 50 dollar iemands drugstest te doen............


Mijn favoriete plek is waarschijnlijk het nieuwe Waterfront. In de oude haven die buiten gebruik is, is een golfslagbad aangelegd. Voor vijf dollar kan je een halve dag met een boogieboard of luchtband ronddobberen (en verbranden). Het golfslagbad is ook wel nodig, omdat de zee vol zit met krokodillen en dodelijke kwallen. 's Avonds is het een ideale plek om de zon onder te zien gaan en wat te eten.Darwin zou een ideale plaats zijn voor internationale reizigers als een stopover, als het op een betere plek had gelegen. De meeste mensen (waaronder ik) gebruiken het ook als stopover, maar dan voor Kakadu National Park.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten