maandag 13 september 2010

Kakadu (1)

De lonely planet beschrijft Kakadu als “much more than just a national park, it’s an adventure”. Het is geen national park wat je even op een zondagmiddag kan doen, daarvoor ligt het te ver van Darwin (3 uur rijden) en is het te groot (20.000 km2, Belgie is 30.000 km2). Met een driedaagse tour denk ik dat ik alle hoogtepunten heb kunnen zien.

Kakadu kent zes verschillende type landschappen. Bossen, regenwoud, heuvels, rotsen, kustgetij en overstomingsgebieden. Daardoor zijn er ook compleet verschillende ecosystemen met compleet verschillende diersoorten. Zestig soorten zoogdieren (waaronder Wallabies, kleine Kangeroos), bijna 300 vogelsoorten, meer dan 120 verschillende reptielen (waaronder zoet- en zoutwaterkrokodillen) en minstens 10.000 insectensoorten leven is het park en het leuke is; je ziet ze ook, zonder er veel moeite voor te doen.

Op de eerste ochtend begon het al meteen goed: tewijl we op een onverharde weg reden en de zon net opkwam, sprongen de Wallabees links en rechts langs de auto. Ondanks dat ze in het wild leven, zijn het ontzettend tamme beesten die rustig in de buurt van mensen komen.

Het meest indrukwekkend zijn toch wel de krokodillen. Overal langs het water staan de bordjes om jet e waarschuwen dat je niet moet zwemmen of te dicht langs de kant moet komen. In Kakadu hebben ze op het ogenblik een gigantisch overschot aan krokodillen, omdat de jacht op ze verboden is. Overdag zijn het al enge beesten, ‘s nachts is het nog erger. Als je met een zaklamp richting het water schijnt, dan zie je de witte / rode ogen terugkijken. Ook hoor je ze rondzwemmen onder water, waardoor je niet weet of ze 100 of 10 meter bij je vandaan zijn.
Spinnen zijn overal. Ook deze zijn ‘s nachts het makkelijkst te spotten. Met een zaklamp flinkeren hun ogen als kleine diamantjes op de grond. De grootste spin die ik gezien heb was ongeveer 10 centimeter, maar er zijn er nog vele malen groter, zo groot dat ze zelfs kleine vogels eten.
Naast een dingo die een slang had gevangen (helaas geen foto), de wilde paarden, de waterbuffels en de vele vogels zijn de kleine reptielen moeilijker te spotten. Vaak zijn ze te snel weer verdwenen om een foto te maken. Mijn favoriet was echter Jake. Jake is een water python. Jake was achter de koelkast bij een benzinestation gevonden. Gelukkig was Jake nog maar 75 centimeter lang, want zijn zes meter lange grote broer is een stuk minder aantrekkelijk om vast te houden.
Kakadu is veel meer dan alleen maar dieren. Echt kamperen (dus niet met een caravan met digitenne en een magnetron), watervallen, aboriginal tekening op rotsen, 4WD door rivieren en fantastische uitzichten. Genoeg voor een tweede blog over Kakadu dus.

1 opmerking:

  1. Dus als je Jake ze broer was tegengekomen, stond die met jou te poseren, in plaats van andersom ;-)

    Mooi verhaal, ben benieuwd naar de volgende; 'echt kamperen', dat schept verwachtingen haha. Enjoy, ciao!

    BeantwoordenVerwijderen