vrijdag 6 augustus 2010

Zweten in Seoul

Na een laatste rare week op werk (weinig meer te doen) en nog veel hele late afscheidsavondjes was het zaterdag dan zover: tijd om weg te gaan. Nadat de familie me heft uitgezwaaid met een rottig klein toestel naar Praag, voordat de 10-uur zit naar Korea begon. Veel films kijken en weinig slapen in een oncomfortabele houding is niet mijn favoriete bezigheid.

De laatste jaren heb ik al veel van het oosten van Azie gezien. Toch blijft het iedere keer een cultuurshock. De gigantische miljoenensteden met een gigantische dichtheid en eindeloze (soms troosteloze) hoogbouw maken toch echt duidelijk dat Nederland geen steden maar alleen maar dorpen kent. Vanaf Seoul Tower heb je een goed overzicht over hoe eindeloos die bebouwde massa doorgaat.

In Amsterdam leggen ze met de grootste moeite in 10 jaar tijd negen kilometre metro aan, in Korea doen ze dat volgens mij per dag. Een gigantisch metrostelsel, waar de chipkaart al jarenlang foutloos werkt, stations meer dan 30 uitgangen kunnen hebben en digitale reisinformatie naast de gasmaskers hangt.

De drukte op straat is ook een wereld van verschil. In de binnenstad van Dordrecht kan je een kanon afschieten zonder dat iemand het merkt (ok, wk voetbal, kerstmarkt, big rivers misschien niet). In Azie is het wel druk op straat, minstens van ‘s ochtends 9 tot ‘s avonds 9.

Maar de grootste schok is toch iedere keer het weer. In Nederland hebben we he took bloedheet gehad tijdens het WK, maar het is andere warmte. In Seoul lag ere en deken van wolken / smog over de stad, een gigantische luchtvochtigheid waardoor na vier minuten wandelen het zweet overal uit je lijf komt. De enige optie tussen een en half 4 is binnen de airco opzoeken, ook al is het “maar” 28 graden buiten. Of doen wat de halve stad ‘s avonds doet: met het halve gezin naar de weer in de stad teruggebrachte Cheonggyecheon-stroom en uitgebreid in het water en de fonteinen spelen.
Wat heb ik in die drie dagen gedaan? Vooral gezocht naar de verschillen met Japan en China. Natuurlijk zijn er ook veel dingen hetzelfde, zoals de stijl van de temples en paleizen. Alleen versieren de Koreanen ze meer kleurrijk. Verder zijn ze vooral ook erg groot, maar dat is niet gek als je weet dat Seoul simpelweg “hoofdstad” betekend.
Uiteraard mogen stadions op vakantie niet ontbreken, de teller staat nu op 151. Seoul heeft onder andere het World Cup Stadium (2002) en het Olympisch Stadion (1988). Het WK stadion is een moderne bak, met grijze stoeltjes en waar alles perfect volgens de Fifa-voorschriften geregeld is. Het Olympic Stadium heft wel karakter. Vooral als je helemaal vrij in de catacomben rond kan lopen en vervolgens op je gemak over de 400 meter baan kan slenteren. Had ook makkelijk op het veld kunnen voetballen, of zoals de locale Koreanen doen, in de lunchpauze op de tribune liggen slapen. Ook het Olympisch Museum (niet bij het stadion maar drie metrohaltes verder) is een must do.
En verder de “gewone” museums als het Nationale Museum met vooral zeer veel schoolkinderen. Het oorlogsmuseum was wel zeer indrukwekkend (net als het Australische in Canberra, het zou voor Nederland niet slecht zijn als we ook zo’n museum zouden hebben) en vooral ook leerzaam over de Koreaanse oorlog. Ze waren al in 1910 door de Japanners bezet, in 1945 opgesplits in een Russisch en Amerikaans deel en waar Duitsland inmiddels alweer twintig jaar een land is, is Korea nog steeds verdeeld. Het scheelde trouwens niets of ze waren in 1950 bijna volledig communistisch geworden.
Seoul ligt maar 30 kilometer van de grens met Noord-Korea en was in 1950 dan ook binnen drie dagen veroverd. De grens is denk ik de best bewaakte in de wereld en tegenwoordig zijn ze dan ook vooral banger voor chemische, biologisch aanval of een atoombom. Bij het VVV in Seoul kan je dan ook een Engelstalige folder krijgen wat je moet doen in die gevallen……..



Buitenlanders moeten zich meer zorgen maken tijdens het bestellen van het eten. Gewoon iets kiezen op de menukaart op basis van een grappig Koreaans teken of een leuk plaatje kan ertoe leiden dat je belachelijk pittig eten voorgeschoteld krijgt. Daarin is het dan ook echt anders dan China.

Kortom: Prima land voor een stopover! Beter dan die zandbak die zich Dubai noemt……

1 opmerking:

  1. '...of zoals de locale Koreanen doen, in de lunchpauze op de tribune liggen slapen...'

    leggen ze net als in Guangzhou ook matrassen neer op de omloop, of slapen ze hier gewoon op de harde stoeltjes zelf ;-)

    BeantwoordenVerwijderen