maandag 23 augustus 2010

Melbourne (1)

Zaterdag waren dan de verkiezingen. De uitslag van de verkiezingen is nog steeds niet bekend. Dit komt ook door het systeem van kiesmannen: Australië is in 150 gebieden opgedeeld, ieder gebied heeft één persoon in de “tweede kamer”. Voor ieder gebied (electorate) is het dus alles of niets: je wint of je verliest. Als er geen kandidaat is met meer dan 50% van de stemmen, dan worden de voorkeursstemmen geteld, net zo lang totdat een kandidaat een meerderheid heeft. Het kan dus zijn dat een partij landelijk 12% van de stemmen heeft, maar uiteindelijk maar één zetel krijgt. Persoonlijk vind ik het Nederlandse systeem stukken eerlijker, al gaat het formeren van een nieuw kabinet hier stukken sneller. Aan het eind van deze week zijn ze sowieso klaar.

De drie dagen voor de verkiezingen stond ik in de hal van een kantoorgebouw mensen de richting van het stemlokaal te wijzen, op zaterdag had ik nog mooier werk. In plaats van binnen stond ik nu buiten, zonder stoel, tien uur lang kiezers van buiten de staat Victoria een trap op te sturen. Lokale kiezers kregen van mij de mededeling dat ze of naar het stadhuis, of naar een basisschool toe moisten. Allebei 10 tot 15 minuten lopen, dus behoorlijk veel pissige Australiërs gezien. Beveiliger Bill heeft me de dag door geholpen, niet dat het onveilig was, maar met prachtige verhalen tijdens de dodelijk saaie uren. Dankzij hem ben ik nu enthausiast geworden over Adelaide.

Van reizen binnen Australie is voorlopig nog niets terecht gekomen. Ben te druk bezig met het zoeken van een baan voor meerdere weken / maanden. Als ik die heb, weet ik hoeveel vrije dagen ik heb en kan ik echt gaan plannen. De afgelopen drie weken ben ik continu in Melbourne geweest en dus gaat de blog vandaag vooral over de stad waar ik nu woon.

Melbourne
Met meer dan 4 miljoen inwoners is Melbourne de grootste en de hoofdstad van Victoria. Pas rond 1850 hebben de eerste Engelsen hier een stadje gesticht en met de vondst van goud twintig jaar later is de groei van de stad begonnen. In 1901 is Australie één land geworden en ruim 25 jaar was Melbourne de hoofdstad, voordat Canberra special als regeringscentrum gebouwd werd. De stad heeft ook iets weg van een hoofdstad, met imposante statige (Britse) gebouwen, zoals Flinders Street Station
De bevolking is ontzettend multicultureel. Meer dan éénderde is wat wij in Nederland allochtoon noemen: zelf of één van beide ouders is niet in Australie geboren. Daarnaast is ook alles wat wel ‘Australisch’ is, ontzettend gemengd van achtergrond. Melbourne heeft het oudste Chinatown ter wereld. Na Athene is Melbourne de stad met de meeste Griekse inwoners ter wereld. Nguyen (Vietnamees) is de op één na meest voorkomende naam in het telefoonboek. De nieuwste generaties immigranten komen vooral uit India en Pakistan. Melbourne (en Sydney) hebben daarmee een compleet andere bevolkingsopbouw dan de rest van het land.

[foto trip 3: P……. Chinatown]

De stad zelf is een grid en ligt op de noordoever van de Yarra rivier, die uiteindelijk uitmond in een baai. Binnen het grid is het een mengeling van nieuwe, hoge wolkenkrabbers en oudere gebouwen, daarbuiten is het één grote vlakte van laagbouw. Suburb na suburb na suburb, met een enkele sociale woningbouwtoren maar toch vooral met huizen met voor- en achtertuin of volledig vrijstaand. Alle woningen zijn wel verschillend, in tegenstelling tot de rijtjes is Nederland.
De laatste 15 jaar is de stad ook flink aan het ontwikkelen. Eerst is de sprong naar de zuidkant van de rivier gemaakt, waar het hoogste uitkijkpunt van het zuidelijk halfrond onder andere staat. Samen met Crown, het enige legale casino in de hele staat zorgt dat voor voldoende aantrekkingskracht. Daarna zijn ze begonnen met de Docklands, het oude havengebied ten westen van het centrum. Met een nieuw stadion (type Arena, dak kan dicht) en een reuzenrad dachten ze ook hier veel publiek naartoe te trekken. Het Reuzenrad is een groot drama wat sinds de opening maar twee weken heeft gewerkt. Voor mijn gevoel mist de docklands nog echt iets om als stedelijk gebied serieus genomen te worden.



Voor planologen is het een hartstikke interessante stad. Alleen lukt het mij nog niet om een baan te vinden. Werkgevers willen of dat ik langer kan blijven dan tot het eind van het jaar, of ze vragen per se om ervaring in Victoria vanwege de wetgeving…..

4 opmerkingen:

  1. Hallo Paul,
    ik kon je vóór mijn vakantie en jouw vertrek helaas niet meer treffen om je een hele goede en succesvolle tijd in Australië toe te wensen. Ik dat dan maar op deze manier. Ik lees tot mijn spijt dat je nog geen job hebt gevonden. Ik hoop dat je op korte termijn toch "beet" zult hebben.
    Ik blijf je volgen via dit medium !
    Met groeten,
    Rob van Wallenburg.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hi Paul,

    Wat een ervaringen. Je doet vast veel mooie ideeen en inspiratie op. En voor je inkomsten verzin je vast nog wel een list.

    Groetjes,
    Mariska

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Nou omdat je er zo om zit te springen ... een reactie :p.

    Lijkt alsof je al meer van Melbourne weet dan dat er op wikipedia te vinden is, gaat dus de goede kant op.

    Dan een verzoekje van mijn kant, zijn er ook foto's van jou in Melbourne (misschien in een paars hesje? :p).

    Tot over een maand!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Haa fijne vent,

    Klinkt allemaal goed, kun je niet zeggen dat je langer blijft en dan uiteindelijk gewoon terug gaan? Of ben je bang dat je tegen de tijd dat je wilt emigreren dan helemaal geen baan meer krijgt.

    Tot in de mail!

    BeantwoordenVerwijderen